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COMPATIBILITY OF OFFICES: <
Township Assessor and Deputy

Supervisor of Assessments

Honorable Daniel A. Fish
State's Attorney, Lee Count
Lee County Courts Building
Post Office Box 462
Dixon, Illinois 610

Dear Mr. Fish:

y lettrh rein you inquire whether a

deput - pervisor o ans may serve simultaneously as an

elec townshi ssessor. For the reasons hereinafter stated,

it is i nhat these offices are incompatible. There-

fore, one person may not hold both offices simultaneously.

Offices are deemed to be incompatible where the

constitution or a statute specifically prohibits the occupant

of one office from holding the other, or where the duties of

the two offices conflict so that the holder of one cannot ifi

every instance properly and. faithfully perform all of the

duties of the other. (People ex rel. Myers>y. Haas (1908), 1.45

Ill. App. 283, 286; s~e~e generallv People ex rel. Teros v.
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Verbeck (1987), 155 Ill. App. 3d81.) There are no constitu-

tional or statutory provisions which prohibit simultaneous ten-

ure as a deputy supervisor of assessments and as a township as-

sessor. Therefore, the issue is whether a conflict of duties

would exist if one individual were to occupy both of these posi-

tions simultaneously.

The office of township assessor is created by section

7-1 of the Township Law (Ill. Rev. Stat. 1991, oh. 139, par.

60; 60 ILCS 5/7-1 (West 1992)), which provides for the election

of an assessor or multi-township assessor for a term of four

years. The duties of the office are governed by the Revenue

Act of 1939 (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 120, par. 482 et seg.;

35 ILCS 205/1 et seg. (West 1992)).

The office of supervisor of assessments is created by

sections 2 and 3a of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev. Stat.

1991, ch. 120, pars. 483, 484a; 35 ILCS 205/2, 3a (West 1992)).

Section 2 provides, in part:

"In counties having less than 1,000,000
inhabitants and in which no board of asses-
sors has heretofore been elected as provided
in Section 4 of this Act, there shall be a
county supervisor of assessments appointed as
provided in Section 3a or elected.*

Section 3a of the Act provides:

"In counties containing less than
1,000,000 inhabitants and not having an
elected board of assessors or an elected
supervisor of assessments, the office of
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supervisor of assessments shall be filled by
appointment by the presiding officer of the
county board with the advice and consent of
the county board, as herein provided.

Section 3b of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev. Stat. 1991,

ch. 120, par. 484b; 35 ILCS 205/3b), provides, in part, with

respect to the office of supervisor of assessments:

Each such officer may, by and with the
advice and consent of the county board,
appoint necessary deputies and clerks, their
compensation to be fixed by the county board
and paid by the county.

In opinion No. NP-785, issued July 18, 1974, Attorney

General Scott concluded that a conflict between the duties of

the offices of township assessor and deputy supervisor of as-

sessments existed because both officers have authority to

assess the same property. I concur in that conclusion.

Section 17 of the Revenue Act of 1939 (Ill. Rev. Stat.

1991, oh. 120, par. 498; 35 ILCS 205/17 (West 1992)), after

listing certain property to be assessed by State authorities,

provides:

**the township assessor, multi-
township assessor, county assessor, super-
visor of assessments, board of assessors,
board of review, or board of appeals, as the
case may be, shall assess all other property
not exempted from taxation."

Section 43 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1991, oh. 120, par. 524;

35 ILCS 205/43 (West 1992)) provides:
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On or before June 1 in each general
assessment year in all counties having a
population less than 1,000,000 inhabitants,
and as soon as he reasonably can in each
general assessment year in counties having a
population of 1,000,000 or more inhabitants,
or if any such county is divided into assess-
ment districts as provided above, as soon as
he reasonably can in each general assessment
year in such assessment districts, the as-
sessor in Person or by his deputy shall ac-
tually view and determine as near as practi-
cable the value of each tract or lot of land
listed for taxation as of January 1, or as
provided in Section 27a of this Act, of such
year and assess the same at 33 1/3% of its
fair cash value, or in accordance with
Sections 20e and 20k of this Act, or in
accordance with a county ordinance adopted
pursuant to Section 4 of Article IX of the
Constitution of Illinois, setting down the
sum in the proper column in the books
furnished him.

(Emphasis added.)

Section 44 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 120, par. 525;

35 ILCS 205/44 (West 1992)) provides, in pertinent part:

"On or before the first day of June in
each year other than the year of the general
assessment, in all counties having less than
1,000,000 inhabitants, and as soon as he
reasonably can in counties containing
1,000,000 or more inhabitants, the assessor
shall list and assess all real property which
shall become taxable and which is not upon
the general assessment, and also make and
return a list of all new or added buildings,
structures or other improvements of any kind,
the value of which shall not have been pre-
viously added to or included in the valuation
of the tract or lot on which such improve-
ments have been erected or placed, specifying
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the tract or lot on which each of said im-
provements has been erected or placed, the
kind of improvement and the value which, in
his opinion, has been added to such tract or
lot by the erection thereof; such assessment
shall also include or exclude, as the case
may be, on a proportionate basis in accord-
ance with the provisions of Section 27a of
this Act, all such new or added buildings,
structures or other improvements, the value
of which was not included in the valuation of
the property for such year, and all such
improvements which were destroyed or removed
in accordance with this Act;***

Further, section 95 of the Act (Ill. Rev. Stat. 1991, ch. 120,

par. 576; 35 ILCS 205/95 (West 1992)) provides:

"The supervisor of assessments shall
have the same authority as the township or
multi-township assessor to assess and to make
changes or alterations in the assessment of
property, and shall assess and make such
changes or alterations in the as'sessment of
property as though originally made. Such
changes by the supervisor of assessments in
valuations returned by the township or multi-
township assessor shall be noted in a column
provided therefor, and no change shall be
made in the original figures.

when the supervisor of assessments in
p~erson or by his deoutv makes actual viewing
of real property for the purposes of assess-
ing such property or determining whether a
change or alteration in the assessment of
such property is required, notice shall be
given to the township assessor by U.S. Mail
at least 5 days but not more than 30 days
prior to such viewing, so that such assessor
may arrange to be present at such viewing if
he so wishes. Notice shall also be given to
taxpayer-owners of the properties to be
viewed by means of notices in a paper of
general circulation in the township. Such
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notices shall state the supervisor of assess-
ments' intention to view such property but
need not specify the date and time of such
viewing. When the supervisor of assessments
in Person or by his deputy is present at the
property to be viewed, immediately prior to
such viewing, he shall make a reasonable
effort to ascertain if the taxpayer-owner or
his representative or the assessor are on the
premises and, if either of them are, to
inform such taxpayer-owner or representative
and assessor of his intention to view such
property. Failure to provide notice to the
township assessor and taxpayer-owner shall
not of and by itself invalidate any change in
an assessment. A viewing under this Section
and Section 43 means actual viewing of the
visible property in its entirety from on or
at the site of such property.

All changes and alterations in the
assessment of real property shall be subject
to revision by the board of review in the
same manner that original assessments are
reviewed.,, (Emphasis added.)

Pursuant to section 95 of the Revenue Act of 1939, a

deputy supervisor of assessments has the authority, at the

direction of the supervisor of assessments, to review and make

changes in assessments returned by a township assessor. Thus,

a person who held both offices simultaneously would be placed

in a position in which he or she could be permitted to review

his or her own work. A policy whereby a supervisor of assess-

ments does not permit his deputy to review assessments which

the deputy has returned in his position as township assessor

does not resolve the conflict. Rather, it acknowledges that a

person who holds both offices is not capable of faithfully

fulfilling all of the duties of each office.
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Another area in which the duties of the two offices

may conflict involves the supervisory authority of the

supervisor of assessments and his deputies. Section 2 of the

Revenue Act of 1939, after creating the office of supervisor of

assessments, provides:

"1* * * In counties under township
organization, the township assessors and
multi-township assessors shall allow the
elected or appointed supervisor of assess-
ments to make a duplicate copy of any or all
records compiled and maintained by the town-
ship assessor and multi-township assessor.
The supervisor of assessments shall make and
maintain a complete set of all property
record cards. The township or multi-township
assessor shall supply the supervisor of
assessments with a copy of all new property
record cards as they are added to the tax
rolls. The supervisor of assessments shall,
by January 1 of each year, assemble all
assessors and their deputies for consultation
and shall give such instructions to them as
shall tend to a uniformity in the action of
the assessors and their deputy assessors in
his county. Such instructions shall be in
writing and shall be available to the
public. Notice of such annual assembly shall
be published in a newspaper published in the
township or the tax assessment district and
if there is no newspaper published in the
township or tax assessment district, in a
newspaper published in the county and in
general circulation in the township or tax
assessment district not more than 30 nor less
than 10 days before the assembly. At the
time of publishing such notice, a press
release giving notice of such assembly shall
be given to each newspaper published in the
county and to each commercial broadcasting
station whose main office is located in the
county. Such assembly may be attended by any
person. Any assessor or deputy assessor who
wilfully refuses or neglects to observe or
follow the direction of the supervisor of
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assessments, which is in accordance with law,
shall be guilty of a Glass B misdemeanor.

Pursuant to this section, a deputy supervisor of assessments

could be directed to instruct and direct township assessors. A

person who held both offices could be placed in a position of

supervising himself. Consequently, such an individual would be

unable to carry out all the duties of both offices.

For these reasons, it is my opinion that the offices

of deputy supervisor of assessments and township assessor are

incompatible, and that one person cannot, therefore, hold both

offices simultaneously.

You have stated that in Lee County the supervisor of

assessments retains all final decision making authority, and

that all supervisory acts and final decisions are made through

him personally or at his personal direction. Further, you have

provided a job description of the position of "deputy as-

sessor". The examples of work listed in the job description do

not include the making or reviewing of assessments or apprais-

ing property, but, rather, appear to be largely clerical in

nature.

The apparent lack of official discretion in the

position of "deputy supervisor of assessments", as constituted

in Lee County, does not affect my conclusion that the offices

of deputy supervisor of assessments and township assessor, as
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those offices are provided for by statute, are incompatible.

However, the position description does raise the question of

whether the position actually constitutes that of a deputy

supervisor of assessments.

A deputy is a person who is empowered to act for the

principal in his name and behalf in all matters in which the

principal may act. (Blackburn v. Brorein (Fla. 1954), 70 So.2d

293, 296.) Thus, a deputy is authorized to exercise the office

or rights which the officer possesses, for and in place of the

officer, and where the principal is unable to perform the

duties of his office, it devolves upon the deputy to do so.

(Wilbur v. Office of City Clerk (1956), 143 Cal. App. 2d 636,

300 P.2d 84, 89.) it is the duties of the position as defined

by statute or the ordinance or resolution of the body author-

ized to create the position, rather than the name which is

given to the position, which determines its status. People ex

rel. Cutmore v. Harding (1929), 333 Ill. 384; see also Rohr v.

Kenngott (1942), 288 N.Y. 97, 41 N.E.2d 905.

The name by which the county board has chosen to

designate a position, therefore, does not control the nature of

the position for purposes of application of a statute. For

example, in People ex rel. Cutmore v. Harding (1929), 333 Ill.

384, 392, the fact that a board of assessors called appointees

having the power of deputy assessors by the title of "clerks"
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was held to make no difference in their compensation. Con-

versely, if persons in the Lee County job classification of

"deputy assessors" may exercise only the authority of clerks,

then their position would not be that of a "deputy", within the

meaning of the statutes governing that office.

Whether the position you have described is that of

deputy supervisor of assessments within the meaning of statutes

providing for that office is a matter of fact which will have

to be determined based upon all of the duties which those

holding the position are actually authorized to exercise. if

the incumbent may exercise the powers of a deputy, then the

position is an office which is incompatible with the office of

township assessor as discussed above. If the incumbent may not

exercise the powers of a deputy, then the application of the

doctrine of compatibility will have to be determined based upon

the actual duties of the position.

Respectfully yours,

ROLAND W. BURRIS
ATTORNEY GENERAL


